Lav mad med økologisk kål

frisk kål

Ligesom eksempelvis skyr og blåbær, er kål blevet udråb til ”super food”. De forskellige kåltyper er rige på både fibre og vitaminer, og vi kan derfor sætte tænderne i aftensmaden med god samvittighed, hvis der er kål på tallerkenen. Er der tale om økologisk kål, er det endnu bedre. Så får vi nemlig fibrene og vitaminerne uden samtidig at indtage uønskede kemikalierester fra sprøjtegift eller lignende.

Skift den kedelige icebergsalat ud med kål

De fleste af os kender den. Icebergsalaten. Den klassiske grønne salat, der oftere end nogen anden finder vej til vores indkøbskurv – og til vores middagsbord. Men den er ikke kun en klassikker, den er også en smule kedelig. Og så er den bestemt ikke så god for vores sundhed, som vi går og tror, da den ikke består af meget andet end vand. Derfor kan det være en god ide at udskifte icebergsalaten med frisk økologisk kål. Snit eksempelvis hvidkål eller spidskål i tynde strimler, og du har med ét en sund, sprød salatbase. Kan du godt lide, at der er farver på maden, så prøv en salat baseret på rødkål. Selvom de fleste af os forbinder rødkål med den rød-lilla masse, der serveres til juleanden, så er den rå form faktisk ved at vinde indpas i salatskålen. I tynde strimler og blandet med eksempelvis granatæblekerner og appelsin eller i en kombination med jordbær og fetaost, kan rådkålen give et frisk pust til din hverdagsmad. Når det gælder salater med kål, er kombinationsmulighederne mange, og udvalget af økologisk kål er stort, så prøv dig frem, og find dine egne favoritter.

Drik dine kål som juice

Er du ikke den store salat-spiser, kan du naturligvis vælge at tilberede din kål. Du kan stege, blanchere, dampe eller grille den som en hver anden grønsag. Men der er også en anden mulighed. Du kan juice den og drikke din kål i stedet for at spise den. Juicemaskiner bliver mere og mere populære i de danske hjem, og der er mange muligheder for at tænke ud af boksen, når det gælder ingredienserne i juicen. Du behøver bestemt ikke at holde dig til klassiske frugtjuice. Vælger du at udskifte nogle af frugterne med grøntsager som eksempelvis kål, får du ikke bare flere mulige smagskombinationer, du får også sundere juicer, der bidrager med flere vigtige vitaminer. Det lyder måske ikke umiddelbart så tiltalende at skifte appelsinjuicen ud med kåljuicen. Hvis kål alene ikke overtaler dig, hvad siger du så til en juice med kål, ananas og ingefær? Kålsmagen er lettere at kamuflere end man skulle tro, så er du ikke vild med smagen af kål, kan juice-metoden være en oplagt mulighed for at smugle de sunde grøntsager ind i din kost på en lækker måde. Skal din juice være af den bedste kvalitet, handler det om ikke blot at vælge friske råvarer, det er også vigtigt at du eksempelvis vælger økologisk kål frem for den konventionelt dyrkede af slagsen. Således undgår du at din juice får et uønsket indhold af kemikalier.  Læs mere på Sønderjysk kål.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *