Få foretaget en test af sædkvalitet

test din sæd

Hvis du som mand er i et forhold, og i forgæves har prøvet at få børn på naturligvis gennem samleje, men det ikke er lykkedes efter utallige forsøg, kan det være en god idé at få foretaget en sædprøve og få testet kvaliteten af sædet. Mange par oplever at det kan være svært at få børn på naturlig vis, især hvis de er lidt oppe i årene. Livsstilen kan desuden have en stor påvirkning på både mænds og kvinders fertilitet. Hvis du som mand fx har røget i mange år, drikker meget alkohol, spiser usundt og ikke dyrker motion, kan dette have en negativ indvirkning på sædens kvalitet. Dermed kan der være svært at få børn naturligt. Ved at få foretaget en prøve, kan du vurdere hvad det næste skridt skal være. Hvis kvaliteten viser sig at være god, kan det være en fordel at overveje at få foretaget en inseminering med eget sæd, men hvis kvaliteten er dårlig, kan det være en fordel at overveje inseminering med donorsæd. Klinikker i Højbjerg, Århus tilbyder forskellige former for fertilitetsbehandling. Se f.eks. på denne hjemmeside.

Sædprøven – hvordan og hvorfor?

Når kvaliteten af en mands sæd skal vurderes kræver det som regel flere prøver, da det er med til at give et mere generelt billedet af tilstanden. Sædprøven laves ved at manden får udleveret en kop, som han skal sørge for at få udløsning ned i. Det anbefales at undgå alle former for alkohol i op til 7 dage inden prøven skal foretages. Klinikken i Højbjerg, Århus, har specifikke retningslinjer der skal følges forud for aflevering af en sædprøve. De fleste steder er det muligt at foretage prøven hjemmefra, da det kan være nemmere for nogle mænd at foretage prøven i hjemlige omgivelse. Man skal dog være opmærksom på at prøven skal afleveres inden for en times efter udløsning. Her er det også vigtigt at være opmærksom på at prøven ikke må afkøles og derfor skal holdes tæt ind til kroppen, så den holdes varm af den naturlige kropsvarme. I prøven undersøger man koncentrationen af sædceller, sædcellernes evne til at bevæge sig samt deres udseende. Bevægeligheden bestemmes ved simpelthen at vurdere hvor mange der reelt bevæger sig. I forhold til udseendet kigges der efter hvor normalt det er, da sædceller med et ’normalt udseende’ har størst befrugtningsevne.

Fertilitetsbehandling

Når resultatet af prøven kommer, skal det vurderes hvilken fertilitetsbehandling der passer til det pågældende resultat. Hvis sædkvaliteten er god, kan der være et problem med kvindens fertilitet. I disse tilfælde kan det være en god idé med inseminering, hvor madens sæd placeres tæt ved kvindens æg. På den måde giver man sædcellerne størst mulig chance for at befrugte et æg. Hvis mandens sædkvalitet er meget forringet, kan man overveje inseminering med donorsæd. Man kan desuden overveje en rugemor, hvis kvinden ikke har mulighed for at kunne gennemføre en graviditet på egen hånd. Her bliver kvindens æg kunstigt befrugtet med mandens sæd i et laboratorie, som herefter indsættes i en rugemor, som fuldfører resten af graviditeten.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *