Er a-kassen og jobcentrene klædt på til at hjælpe de ledige i job?

Man står lidt med håret i postkassen, når man ikke har noget job, og det kan være svært at finde overskud, således at man kan komme tilbage på arbejdsmarkedet igen. Det er her at a-kasserne og landets jobcentre kommer inde i billedet.

Ud over at give dig en økonomisk hjælpende hånd, så har a-kasserne og jobcentrene også en interesse i at hjælpe dig tilbage i job.

Hvad kan a-kassen tilbyde dig?

Når du står uden arbejde, bør du henvende dig til din a-kasse, således at de kan melde dig ledig til det lokale jobcenter – det er de nemlig forpligtet til. Således hjælper a-kasserne dig igennem den jungle det kan være at melde sig ledig.

A-kasserne er ligeledes forpligtet til at vejlede og rådgive dig ved evt. ledighed. Typisk sker det ved at du enten indkaldes til et personligt møde med din sagsbehandler, hvor I kan kigge lidt nærmere på dit CV – er der evt. noget der skal fjernes eller tilføjes. Kunne du have gavn af at tage noget efteruddannelse for at højne dine muligheder for et kommende job? Det personlige møde kan selvfølgelig også foregå over telefonen, hvis din a-kasse ikke lige ligger i nærheden af, hvor du bor. Medarbejderne hos de enkelte a-kasser er særligt uddannede til at hjælpe dig tilbage på arbejdsmarkedet, og kan således råde og vejlede dig i forskellige retninger, samt hjælpe dig med at finpudse dit CV.

Du vil også blive indkaldt til et fælles informationsmøde sammen med andre medlemmer af samme a-kasse. Dette arrangeres typisk sådan at det kan foregå i, eller tæt på, den by, hvor du bor. Der er mødepligt til størstedelen af alle møderne, og du kan miste dine dagpenge, hvis du udebliver. Ud over at varetage medlemmernes forskellige behov og problemstillinger i forbindelse med ledighed, er a-kassernes primære opgaver at udbetale dagpenge og feriedagpenge til dem, der er ledige, orlovsydelse til børnepasning, samt efterløn til de medlemmer, der har en efterlønsordning.

Hvad kan jobcenteret tilbyde dig?

På jobcenteret får du ligeledes tildelt en sagsbehandler, som er specifikt udvalgt til at hjælpe dig tilbage til et godt og stabilt job. Sagsbehandleren kan evt. også hjælpe dig med diverse kommunale tilbud, som kan være nødvendige for at du kan komme videre i din situation.

Jobcenteret og din sagsbehandler vil indkalde dig til nogle forskellige møder, hvor du kan opnå en større viden omkring lige netop dine rettigheder. Der er mødepligt, hvilket betyder at du skal møde op, ellers kan du blive frataget din støtte. Når du er meldt ledig, giver det dig også adgang til jobcentrets jobdatabase. Her kan du oprette et online CV – enten nede i jobcenteret, under kyndig vejledning, eller hjemme i privaten.

Konklusion

Om de to forskellige instanser er klædt på til at hjælpe ledige tilbage i job er der meget delte meninger om. Her har vi gjort dig klogere om, hvad de to dels kræver og dels tilbyder. Generelt set mener vi at de er klædt så godt på som man forvente, men alting kan jo forbedres.

Kilde: www.billigakasseguide.dk

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *